• Over HB3D

    Van een oude lasrobot naar grootvolume robotprinten

HB3D is opgericht in 2015 door Niels Haarbosch, Erwin de Vlugt, Robert van der Vliet en Tjeerd Vos. Drie ingenieurs en een jurist, allen met passie voor robotica en de drang mooie grote producten te maken op efficiënte en duurzame wijze.

Grootvolume robotprinten

Grootvolume robotprinters zijn complexe technische systemen en momenteel sterk in ontwikkeling. De kunst is om de extrusie en de bewegingen van de robot perfect op elkaar af te stemmen om de plastic smelt in de juiste hoeveelheid en temperatuur te deponeren voor optimale hechting tussen de printlagen.

Voor elk type materiaal en voor elk product zijn de instellingen van de printer weer anders. Terwijl kleine robotprinters inmiddels op grote schaal worden gebruikt zijn grootvolume robotrinters toch een hele andere tak van sport.

Onze expertise

Naast expertise in robotica hebben wij kennis en expertise opgebouwd van materialen voor pellet extrusie (thermoplasten) voor 3D robot printen (FGF = Fused Granulate Fabrication) en recentelijk ook in nabewerking door robot frezen.

Door jarenlange praktijkervaring met verschillende projecten begrijpen we goed wat de essentiële afhankelijkheden zijn in de drie-eenheid van materiaal, printproces en ontwerp; de basis om kwalitatief hoogwaardige producten te kunnen maken met 3D robotprinters.

De technologie is inmiddels zover ontwikkeld dat we ook constructieve producten kunnen printen: groot, mooi én sterk. Uiteindelijk zijn we ons steeds meer gaan toeleggen op technisch constructieve toepassingen zoals boten en bruggen en printen we naast het product ook mallen voor de composietenindustrie.

Hoe het begon

Een oude lasrobot uit de automobielindustrie werd omgebouwd tot robotprinter en met advies van diverse partners zijn we gaan pionieren. Eerst waren de vormen nog vrij eenvoudig, zoals cilinders en kokers. De technologie ontwikkelde gestaag en al snel waren we in staat complexe vormen te printen waarmee we de aandacht trokken van kunstenaars en ontwerpers. De eerste projecten betroffen vooral enkelstuks en kleine series en waren vooral gericht op de vorm.

In de zomer van 2020 zijn wij verhuisd van Haarlem naar een ruime werkplaats in Amsterdam. We beschikken momenteel over twee robots, waarvan één op rails met een bereik van 12m met een automatische toolwissel voor frezen.

Het team

Niels

Ik ben een inventieve maker met 30 jaar ervaring in de composietenindustrie. Mijn passie is het produceren van hoogwaardige producten uit duurzame materialen. Ik geniet ervan om mensen uit te leggen over de werking van 3D robotprinten.

Robert

Ik ben opgeleid als vliegtuigbouwer en heb veel ervaring in het ontwerpen en bouwen van automatiseringssystemen. Samen met Niels heb ik in ons vorig bedrijf veel gewerkt aan optimalisatie van productieprocessen voor de composietbouw. Mijn drive is het efficiënt maken van maakprocessen door inzet van robotica.

Erwin

Ik ben opgeleid als werktuigkundig ingenieur, ben vooral een concept-denker en heb veel ervaring opgedaan in onderzoek naar toepasbaarheid van robots in de medische sector. Mijn passie is het optimaliseren van meet- en regelsystemen en parametrisch ontwerpen. Ik word heel blij als ik mensen enthousiast heb kunnen maken over de mogelijkheden van 3D robotprinten.

Tjeerd

Ik heb een fiscaal juridische achtergrond en ben verantwoordelijk voor de financiële zaken en regelingen rondom ons intellectueel eigendom. Mijn enthousiasme voor technologie vertaalt zich voornamelijk in aanmoediging van mijn collega’s en facilitering voor een degelijke bedrijfsvoering.

Mees

Mijn interesses liggen in het programmeren (hogere talen) en parametrisch productontwerpen. Momenteel ben ik ben verantwoordelijk voor het ontwerpen en de implementatie van alle PLC-besturingen.

Maarten

Ik studeer werktuigbouwkunde M&R aan de H.v.A. Momenteel loop ik stage bij HB3D, waarbij ik me focus op het Lattice project. Ik ontwerp graag met computerondersteunde programma’s.

Sparren met een kop koffie?

Neem contact op met Erwin de Vlugt (Engineering & Business):